Zprávy

Koextruze plastů: co to je?

Koextruze (nebo též coextruze) plastů je výrobní proces, při kterém se současně extrudují dvě nebo více různých typů polymerních materiálů prostřednictvím více extrudérů a společného nástroje.

Definice koextruze plastů

„Koextruze (nebo též coextruze) plastů je výrobní proces, při kterém se současně extrudují dva nebo více různých typů polymerních materiálů prostřednictvím více extrudérů a společného nástroje. Tento proces umožňuje vytváření složených materiálů s různými vlastnostmi v jednotlivých vrstvách, což vede k výrobkům s pokročilými funkčními charakteristikami, jako je zvýšená odolnost, lepší mechanické vlastnosti, nebo specifické estetické efekty.“

Koextruze plastů: Klíč k vysoce technickým řešením u ABI profils

V oblasti technických plastů představuje coextruze jednu z nejmodernějších a nejefektivnějších technologií. Společnost ABI profils, s dlouholetou tradicí v oblasti výroby profilů a plastových trubek, je na čele tohoto inovativního procesu. V tomto článku se podíváme blíže na to, co coextruze představuje, jak se liší od tradiční extruze a jaké typy produktů lze tímto procesem vyrobit.

Co je Koextruze?

Koextruze je proces, při kterém se současně extrudují dva nebo více různých typů plastů, aby se vytvořil jeden finální profil. Tento proces umožňuje kombinovat různé vlastnosti plastů, jako je pevnost, pružnost nebo odolnost proti UV záření, do jednoho výrobku. Na rozdíl od tradiční extruze, kde se vytváří produkty z jediného typu materiálu, coextruze nabízí širší možnosti ve vývoji složitých a vysoce funkčních produktů.

Podrobnosti technologie Koextruze

Koextruzní proces vyžaduje použití speciálních extruderů, které jsou schopné současně zpracovávat více typů plastů. V tomto procesu jsou využívány 2/3 extrudery, přičemž každý z nich je určen pro specifický typ materiálu. Extrudéry jsou vybaveny několika šnekovými jednotkami, přičemž každá z nich zodpovídá za zpracování konkrétního druhu plastu. Tyto jednotky pracují harmonicky tak, aby umožnily dokonalou synergii mezi jednotlivými složkami. Materiály jsou poté společně extrudovány přes speciálně navržený nástroj, kde se střetávají a vytvářejí požadovaný profil. Tento proces zajišťuje precizní vrstvení jednotlivých materiálů, čímž se dosahuje optimální kombinace vlastností. Koextrudovaný nebo triextrudovaný profil tak výsledně nabízí široké spektrum možností a vyniká svou flexibilitou, odolností a přizpůsobivostí různým průmyslovým potřebám.

Tato inovativní technologie spojuje různé materiály, aby vytvořila výrobky s optimálními vlastnostmi. Například spojení tvrdého a měkčeného PVC, ABS a TPU nebo PP a TPV otevírají nové možnosti v oblasti plastového zpracování. Tyto synergické kombinace materiálů umožňují dosáhnout ideální rovnováhy mezi pevností, odolností a flexibilitou, což posouvá hranice možností v oblasti výroby plastových profilů. ABI Profils se tím stává průkopníkem v oboru, nabízejícím svým zákazníkům špičkové výrobky pro různé aplikace.

Funkcionalita, kterou přinášejí kombinace materiálů v procesu koextruze, je prostě ohromující. Měkká část profilu plní klíčovou roli jako těsnicí prvek, což zajišťuje vynikající utěsnění a ochranu proti vnějším vlivům. Tato část umožňuje také flexibilitu a pohyblivost, což je neocenitelné zejména v aplikacích, kde je vyžadováno ohybné chování materiálu. Na druhé straně tvrdá část profilu poskytuje výrobku základní strukturu a pevnost, což je klíčové pro udržení optimálního tvaru a odolnosti v náročných podmínkách. Tato kombinace materiálů vytváří takové výrobky, které spojují výhody obou složek a poskytují tak komplexní a efektivní řešení pro různé průmyslové potřeby. ABI Profils tímto způsobem transformuje oblast plastového inženýrství a otevírá cestu k novým možnostem v návrhu a výrobě plastových profilů.

koextruze plastu - profily

Výhody koextruze

Coextruze nabízí řadu výhod, mezi které patří možnost vytváření vícevrstvých produktů s rozdílnými vlastnostmi, zlepšenou odolností a delší životností. Příklady využití zahrnují vše od automobilového průmyslu přes stavebnictví až po medicínské aplikace. V automobilovém průmyslu se například používá coextruze pro výrobu těsnění dveří, které kombinují měkké a tvrdé komponenty pro lepší izolaci a odolnost. Ve stavebnictví se coextruze využívá pro výrobu okenních profilů s vylepšenou tepelnou izolací a pro výrobu nejrůznějších těsnicích, fasádních a dilatačních profilů.

Technické aspekty coextruze v ABI profils

ABI profils, jako expert v oblasti coextruze, nabízí široký sortiment služeb, od návrhu až po výrobu. Naše technologické vybavení a odborné znalosti nám umožňují realizovat i ty nejnáročnější projekty. Využíváme nejmodernější techniky coextruze pro výrobu komplexních profilů a trubek, které odpovídají specifickým potřebám našich klientů. Naše zařízení zahrnuje špičkové extrudéry, periferní vybavení a přesné kontrolní systémy, které zajišťují konzistentní kvalitu a přesnost.

V ABI profils se věnujeme nejen samotné výrobě, ale také výzkumu a vývoji v oblasti coextruze. To zahrnuje optimalizaci materiálových směsí, návrh speciálních nástrojů a rozvoj nových aplikací coextruze. Naši inženýři pracují na vývoji řešení, která splňují specifické požadavky našich klientů, ať už jde o zvýšení odolnosti vůči chemikáliím, UV záření nebo mechanickému poškození.

Vybrat ABI profils pro vaše coextruzní potřeby znamená spoléhat se na společnost s hlubokými znalostmi a špičkovou technologií. Naši klienti oceňují naši schopnost přizpůsobit se různým požadavkům a poskytovat konzistentní kvalitu. S ABI profils získáváte nejenom dodavatele, ale partnera pro vývoj a výrobu vašich technických plastových produktů.


Zpět na seznam novinek